• August

    2

    2017
  • 4491
  • 0
Κινητικότητα στην αγορά εμπορικών ακινήτων φέρνει η δημιουργία νέων ΑΕΕΑΠ

Κινητικότητα στην αγορά εμπορικών ακινήτων φέρνει η δημιουργία νέων ΑΕΕΑΠ

Σε έναν από τους πιο υποσχόμενους επιχειρηματικούς κλάδους στην Ελλάδα εξελίσσεται αυτός των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ). Αν και έχουν περάσει σχεδόν 18 χρόνια από την αρχική θέσπιση του πλαισίου λειτουργίας τους, την τελευταία πενταετία διαμορφώθηκαν οι συνθήκες προκειμένου ο θεσμός να αναπτυχθεί και να προσελκυστούν νέα επενδυτικά κεφάλαια.

Αυτό οδήγησε στη δημιουργία μεγάλων ΑΕΕΑΠ που, όπως προβλέπει ο νόμος, πέρασαν την πόρτα του Χρηματιστηρίου, αξιοποιώντας και ενισχύοντας σημαντικά το χαρτοφυλάκιο τους, ενώ στην πορεία πραγματοποίησαν νέες επενδύσεις αξιοποιώντας τη συγκυρία στο εγχώριο real estate.

Παρότι το φορολογικό περιβάλλον για τις ΑΕΕΑΠ επιδεινώθηκε αισθητά λόγω των μέτρων που εισήγαγε το 2016 η κυβέρνηση (σ.σ. αύξηση κατά 614% του συντελεστή του φόρου επί του ενεργητικού της Εταιρείας σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, καθώς και η αύξηση του συντελεστή του συμπληρωματικού φόρου στον ΕΝΦΙΑ κατά 120%), στις Grivalia, Εθνική Πανγαία, Trastor, ICI που ήδη έχουν αναπτύξει τις δραστηριότητές τους, έρχεται να προστεθεί μια “νέα γενιά” επενδυτικών εταιρειών σε ακίνητη περιουσία.

Ο όμιλος Quest του Θεόδωρου Φέσσα έχει ήδη δρομολογήσει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του μέσω της ΒriQ Ρroperties ΑΕΕΑΠ. Η εταιρεία που πήρε άδεια λειτουργίας τον περυσινό Ιούνιο και εισήχθη στην Κύρια Αγορά του Χ.Α την 31 Ιουλίου 2017, αποτελώντας την πιο πρόσφατη εισαγωγή ΑΕΕΑΠ στο Χ.Α., συστάθηκε μετά από εισφορά ακινήτων και μετρητών της Quest Συμμετοχών και της Unisystems, θυγατρικής του ομίλου. Το χαρτοφυλάκιο των εμπορικών ακινήτων της αποτελείται από επτά ακίνητα (μισθωμένα κατά κύριο λόγο σε εταιρείες του ομίλου), με συνολική αξία αποτίμησης 24 εκατ. ευρώ (Δεκέμβριος 2016).

H “Μπλε Κέδρος Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία”, της οικογένειας Ευμορφίδη (Coco-mat) αποτελεί το new entry στην αγορά των ΑΕΕΑΠ. Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρείχε άδεια λειτουργίας στην εταιρεία, ο σχεδιασμός της οποίας προβλέπει εισαγωγή στο Χρηματιστήριο στα τέλη του 2018 – αρχές 2019. Το χαρτοφυλάκιο της Μπλέ Κέδρος αποτελείται κυρίως από ακίνητα (καταστήματα) της αλυσίδας Coco Mat, καθώς και δύο ξενοδοχεία ιδιοκτησίας του ομίλου σε Κηφισιά και Κολωνάκι, ενώ σχεδιάζεται να ενταχθεί σε αυτό και η νέα επένδυση της οικογένειας Ευμορφίδη που αφορά στην δημιουργία ξενοδοχείου 90 δωματίων στου Μακρυγιάννη, κάτω από την Ακρόπολη.

Την ίδια στιγμή η ICI (Intercontinental International ΑΕΕΑΠ), του ελληνοαμερικανικού ομίλου Χαλικιά, που αποτελεί την αμέσως προηγούμενη εισαγωγή ΑΕΕΑΠ στο Χ.Α. (Αύγουστος 2016), προχωρά σε νέες αγορές ακινήτων για να εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της, το οποίο αποτελείται κατά κύριο λόγο από καταστήματα μισθωμένα στην Alpha Βank και σε μεγάλες εμπορικές εταιρείες. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 η εταιρεία απέκτησε τέσσερα νέα ακίνητα, ενώ η αξία του χαρτοφυλακίου της έχει ανέλθει στα επίπεδα των 71 εκατ.ευρώ.

Στην αγορά έχουν επίσης υπάρξει πληροφορίες και για άλλους ομίλους που εξετάζουν να προχωρήσουν στη σύσταση ΑΕΕΑΠ προκειμένου να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων τους. Μεταξύ αυτών φέρεται να είναι και ο όμιλος Στασινόπουλου (ΒΙΟΧΑΛΚΟ), κάτοχος σημαντικής ακίνητης περιουσίας στην οποία μεταξύ άλλων συγκαταλέγεται το εμπορικό κέντρο River West στον Κηφισό, το όμορο ΙΚΕΑ, που μισθώνεται στον όμιλο Φουρλή, και το νέο εμπορικό κέντρο στην Κόρινθο (Mare West).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αμέσως μόλις εγκριθεί

Cancel reply
Lotus Project, 2017. All rights reserved. Powered by Cloudhaz